Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Na fakultě v Lednici vychovává budoucí vinaře a obhospodařuje zhruba 100 hektarů vinic, v Brně má také vlastní zkušební pivovar a další provozy. „Ke stoletému výročí univerzity jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, tedy odrůdu, která je nejvíce spojena se stanovištěm Zahradnické fakulty v Lednici. Konkrétně jde o Cerason, tedy odrůdu, kterou vyšlechtilo sdružení Resistant, křížením Merlanu a Fratavy. Jde o interspecifickou odrůdu, odolnější k houbovým chorobám,“ uvedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Jubilejní víno, které už třetím rokem zraje v sudech, bude sytě granátové barvy připomínající vyzrálý Cabernet Sauvignon. Zráním ve vůni dominují tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní a ušlechtilé dřevo. Název Cerason vychází z latinského pojmenování višně – Prunus cerasus. Do Státní odrůdové knihy ČR byla odrůda zapsána roku 2008. Vinaři z Lednice budou víno stáčet do velkých lahví o objemu 1,5 litru a bude jich pouze sto. Každá láhev bude číslována. Cena každé z nich bude 1919 korun. „Jde spíše o jakýsi artefakt, než běžné víno,“ uvedl Baroň.
Zatímco jubilejní víno bude luxusní záležitostí, s univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích i maloobchodu. Přestože má Mendelova univerzita ve svém kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá. „Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.
Pivovarníci chystají několik speciálů, tím prvním je Ležák 1919. „Tímto pivem se snažíme přiblížit dobu založení univerzity. Po první světové válce byl nedostatek všeho, pivovary byly v nelehké hospodářské situaci. Byl nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné,“ uvedl Kobzík, podle kterého podobné pivo na českém pivním trhu není. „Uvařit kvalitní pivo při nedostatku surovin, byla vždy pro sládka výzva,“ doplnil Kobzík. První univerzitní pivo pro jubilejní rok je už hotové a bude dostupné v obchodní síti, restauracích a pivotékách. Další speciály bude univerzita zveřejňovat postupně.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF), Ing. Tomáš Gregor, Ph.D. tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; vedoucí Ústavu technologie potravin (AF), Petr Kobzík, Pivovar Richard – tel.: 777 865 371.
Fotografie ke stažení najdete zde: www.uschovna.cz/zasilka/IS4NAZXJFJVMKZNA-26Z
Více aktualit
-
Vědci se budou zabývat zadržováním vody v okolí lesních cest. Voda tam byla dosud povětšinou sváděna tak, aby cesty nenarušovala a z lesa rychle odtekla. V době klimatické změny a zvyšování teplot bude ale nutné tento postup změnit a lépe s vodou…21. 6. 2022
-
Rektor Mareš byl dnes slavnostně inaugurován
Nový rektor Jan Mareš (60), který byl dnes slavnostně uveden do své funkce, vnímá Mendelovu univerzitu v Brně jako tradiční, ale zároveň i jako moderní pracoviště, které svým zaměřením a rozsahem aktivit řeší nejen základní potřeby existence člověka…16. 6. 2022 -
MENDELU spouští nový web, je zaměřený na uchazeče
Mendelova univerzitě v Brně spouští po téměř dekádě nový web. Ten zůstává základním komunikačním prostředkem školy směrem k veřejnosti. Reaguje na potřeby současnosti, propojení se sociálními sítěmi, telefony nebo tablety. Zaměřený je zejména na…15. 6. 2022 -
Tiskové prohlášení k rozhodnutí NAÚ
Správní řízení o odnětí institucionální akreditace se týkalo pouze možnosti akreditovat nové studijní programy v rámci doktorského stupně studia na Provozně ekonomické fakultě.14. 6. 2022 -
Kvalita vody v rybnících se zhoršuje, paradoxně i díky čistírnám odpadních vod
Kvalita vody v českých rybnících se zhoršuje. Příčinou je zejména sucho a klimatická změna. Srážkové úhrny jsou stejné jako v minulosti, ale výpar mnohem vyšší. Velkým problémem se v posledních letech stává i budování čistíren odpadních vod u…14. 6. 2022 -
Rektor Mareš bude slavnostně inaugurován
Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš (60) bude ve čtvrtek 16. června inaugurován do své funkce. Slavnost se za účasti řady vzácných hostí uskuteční v univerzitní Aule od 14:00 hodin. Akademický senát zvolil Mareše v pořadí 34. rektorem…10. 6. 2022 -
Lesnictví prochází velkými změnami
České lesnictví prochází velkými strukturálními změnami. Lesy se mění a namísto stejnověkých monokultur budeme za pár desítek let procházet především smíšenými lesy s větší věkovou a prostorovou rozrůzněností. Důležitým pomocníkem k jejich správnému…8. 6. 2022 -
Národní kolo prestižní soutěže vyhrála studentka z Brna
Historicky první české národní kolo prestižní soutěže Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která spojuje středoškolské studenty se zájmem o vodu a její udržitelnost, vyhrála studentka z brněnského gymnázia Křenová Cécile Čechová. Porotu zaujala její…7. 6. 2022 -
Réva vinná si poradila se suchem, raší i nové vinice
Dosavadní vývoj počasí je pro růst a vývoj révy vinné příznivý. Réva vinná si díky hlubokému kořenovému systému zatím většinou dobře poradila se suchem. Také nově vysazené vinice začaly dobře rašit, říká v komentáři Pavel Pavloušek ze Zahradnické…6. 6. 2022 -
Vědci budou zkoumat nerovnosti na evropském pracovním trhu
Vědci z více než 30 evropských zemí budou zkoumat nerovnosti na pracovním trhu mezi staršími zaměstnanci. Projekt financovaný Evropskou unií si klade za cíl zjistit aktuální stav a připravit doporučení pro politiky jak nerovnosti řešit. Téma je…6. 6. 2022