Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval. Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Ten ale na pokrytí běžných restaurací kapacitně nestačí.
„Síť našich absolventů je v tomto smyslu poměrně široká. Naši absolventi jsou i v Moravii, proto jsme se domluvili na spolupráci. Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací,“ uvedl tiskový mluvčí MENDELU a zároveň pivovarský historik Filip Vrána.
Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo,“ říká vrchní sládek pivovaru Moravia a Lucky Bastard Martin Hrubeš. „Jsme rádi, že chlebnatá chuť a správně zvolená hořkost z osvědčených českých chmelů se u našich zákazníků ujala,“ dodal Hrubeš.
Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku, v prodeji bude od pátku 27. května. Seznam restaurací s Mendelbierem: Skull caffé, Zelená Kočka Pivarium na Dvořákové, Zelená Kočka pivovarská restaurace, obě Pivní Burzy, Hradec Králové – Na růžku, Kinokavárna na náměstí SNP, Božský Burger ve Velké Bíteši, Moravia pivovarská restaurace na Kytnerově ulici.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; Ústav technologie potravin (AF), Filip Vrána, filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, martin.hrubes@ccbeers.com, 607 544 383.
Pro více informací sledujte sociální sítě a web pivovar-moravia.cz
Více aktualit
-
Vědci se budou zabývat zadržováním vody v okolí lesních cest. Voda tam byla dosud povětšinou sváděna tak, aby cesty nenarušovala a z lesa rychle odtekla. V době klimatické změny a zvyšování teplot bude ale nutné tento postup změnit a lépe s vodou…21. 6. 2022
-
Rektor Mareš byl dnes slavnostně inaugurován
Nový rektor Jan Mareš (60), který byl dnes slavnostně uveden do své funkce, vnímá Mendelovu univerzitu v Brně jako tradiční, ale zároveň i jako moderní pracoviště, které svým zaměřením a rozsahem aktivit řeší nejen základní potřeby existence člověka…16. 6. 2022 -
MENDELU spouští nový web, je zaměřený na uchazeče
Mendelova univerzitě v Brně spouští po téměř dekádě nový web. Ten zůstává základním komunikačním prostředkem školy směrem k veřejnosti. Reaguje na potřeby současnosti, propojení se sociálními sítěmi, telefony nebo tablety. Zaměřený je zejména na…15. 6. 2022 -
Tiskové prohlášení k rozhodnutí NAÚ
Správní řízení o odnětí institucionální akreditace se týkalo pouze možnosti akreditovat nové studijní programy v rámci doktorského stupně studia na Provozně ekonomické fakultě.14. 6. 2022 -
Kvalita vody v rybnících se zhoršuje, paradoxně i díky čistírnám odpadních vod
Kvalita vody v českých rybnících se zhoršuje. Příčinou je zejména sucho a klimatická změna. Srážkové úhrny jsou stejné jako v minulosti, ale výpar mnohem vyšší. Velkým problémem se v posledních letech stává i budování čistíren odpadních vod u…14. 6. 2022 -
Rektor Mareš bude slavnostně inaugurován
Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš (60) bude ve čtvrtek 16. června inaugurován do své funkce. Slavnost se za účasti řady vzácných hostí uskuteční v univerzitní Aule od 14:00 hodin. Akademický senát zvolil Mareše v pořadí 34. rektorem…10. 6. 2022 -
Lesnictví prochází velkými změnami
České lesnictví prochází velkými strukturálními změnami. Lesy se mění a namísto stejnověkých monokultur budeme za pár desítek let procházet především smíšenými lesy s větší věkovou a prostorovou rozrůzněností. Důležitým pomocníkem k jejich správnému…8. 6. 2022 -
Národní kolo prestižní soutěže vyhrála studentka z Brna
Historicky první české národní kolo prestižní soutěže Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která spojuje středoškolské studenty se zájmem o vodu a její udržitelnost, vyhrála studentka z brněnského gymnázia Křenová Cécile Čechová. Porotu zaujala její…7. 6. 2022 -
Réva vinná si poradila se suchem, raší i nové vinice
Dosavadní vývoj počasí je pro růst a vývoj révy vinné příznivý. Réva vinná si díky hlubokému kořenovému systému zatím většinou dobře poradila se suchem. Také nově vysazené vinice začaly dobře rašit, říká v komentáři Pavel Pavloušek ze Zahradnické…6. 6. 2022 -
Vědci budou zkoumat nerovnosti na evropském pracovním trhu
Vědci z více než 30 evropských zemí budou zkoumat nerovnosti na pracovním trhu mezi staršími zaměstnanci. Projekt financovaný Evropskou unií si klade za cíl zjistit aktuální stav a připravit doporučení pro politiky jak nerovnosti řešit. Téma je…6. 6. 2022