Na Mendelově univerzitě v Brně vyhodnotí nejlepší potraviny

20. 4. 2018
Na Mendelově univerzitě v Brně vyhodnotí odborníci kvalitu těch nejlepších potravin z Jihomoravského kraje, které firmy a živnostníci přihlásí do tradičních soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá chuť jižní Moravy 2018. Uzávěrku přihlášek organizátoři posunuli na 30. dubna, hodnocení se uskuteční 26. června. Ocenění předají firmám zástupci kraje na dožínkách 1. září.

Posláním obou soutěží, které se doplňují je podpora malého a středního podnikání v regionech a zároveň snaha pomoci spotřebitelům v orientaci při vyhledávání kvalitních regionálních potravin v obchodech. V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu.

Regionální potravinu vyhlašuje ministerstvo zemědělství, na ocenění Zlatá chuť se podílí například regionální agrární komora a naše univerzita. Do soutěží se pravidelně hlásí desítky malých firem a živnostníků. Regionální potravina má devět kategorií, Zlatá chuť regionu má kategorií 12.

Odborné komise zasednou na Mendelově univerzitě v Brně 26. června. Akci zajišťuje Ústav technologie potravin. Předání výrobků se uskuteční většinou o den dříve, v den hodnocení pak půjde o některé specifické potraviny s minimální trvanlivostí, jako jsou cukrářské a pekařské výrobky. Jedním z organizátorů soutěží je Jihomoravská agrární komora. „Odměnou pro oceněné výrobky je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje,“ uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

 

Více aktualit

Všechny aktuality